• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Ασφάλιση Φορτίου

    Πρέπει τα φορτία να είναι ασφαλισμένα;

    Στην ερώτηση αυτή απαντάει η Ιστορία. Οι πρώτες μορφές ασφάλισης ακόμη και από την αρχαιότητα, έχουν σχέση με την ασφάλιση των πλοίων και των φορτίων.

    Ασφαλίζω σημαίνει καλύπτω το τυχαίο ζημιογόνο γενονός.

    Τι σημαίνει τυχαίο ζημιόγονο γεγονός; Σημαίνει πράξη τυχαία , βίαιη και ανεξάρτητη από την θέλησή των ανθρώπων (forces majeure).

    Οι μεταφορές, είτε πρόκειται για οδικές (σιδηροδρομικές ή με φορτηγό αυτοκίνητο) είτε αεροπορικές, είτε θαλάσσιες, εμπεριέχουν τόσο το τυχαίο , όσο και το ξαφνικό και ειδικά και ακόμα περισσότερο το ανεξάρτητο από την θέληση τόσο του παραλήπτη, όσο και του αποστολέα και ειδικά του διαμεταφορέα και μεταφορέα.

    Ειδικά για τις εμπορευματικές (μεταφορές με container), multimodal θαλάσσιες μεταφορές, η ανάγκη για ασφάλιση είναι επιτακτική και λόγω της «Γενικής Αβαρίας», στην οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο αναλυτικά.

    Επιπλέον, ο κάτοχος (αυτός που έχει το λεγόμενο ασφαλιστικό συμφέρον σύμφωνα με τον τρόπο πώλησης ή και αγοράς εμπορεύματος που ταξιδεύει) του φορτίου πρέπει να φροντίζει για την ασφάλιση του φορτίου για τους ακόλουθους λόγους:
    • Διότι ο μεταφορέας ή ο διαμεταφορέας φταίει, αλλά όχι πάντα
    • Διότι η ευθύνη του μεταφορέα ή του διαμεταφορέα ρυθμίζεται σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και εμπεριέχει μεγάλες διαδικασίες και υψηλό κόστος (δικαστικά έξοδα κλπ.), προκειμένου ο κάτοχος να αποζημιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, αποζημιώνεται μέρος της αξίας των εμπορευμάτων που χάθηκαν και όχι όλο το ποσό του τιμολογίου εξαγωγής
    • Τέλος, το κόστος ασφάλισης του φορτίου είναι χαμηλό σε σχέση πάντα με την αξία του φορτίου αλλά και του ναύλου

    Σε κάθε περίπτωση, ο τύπος ασφάλισης (ρήτρες) θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το προϊόν αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των παραληπτών ή και των φορτωτών.
     
    Σχετικά με τον αρθρογράφο
     
     



    error: Content is protected !!