• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Γενικά Θαλάσσιες Μεταφορές

    Το μεγαλοπρεπές σχέδιο της Κίνας για κανάλι εμπορικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κεντρικής Ευρώπης

    Ένα από τα πολλά και σημαντικά εμπορικά σχέδια της Κίνας είναι να κατασκευάσει ένα κανάλι εμπορικής διασύνδεσης από το Αιγαίο έως το Δούναβη, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, επισπεύδοντας έτσι τη μεταφορά των αγαθών από την Κίνα στην καρδιά της Ευρώπης.

    Το παραπάνω είναι ένα μέρος του πλάνου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας να γεφυρώσει τα κενά των εμπορικών περασμάτων προς την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Ο Κινέζικος ναυτιλιακός κολοσσός COSCO έχει ήδη σηματοδοτήσει το λιμάνι του Πειραιά ως το πιο σημαντικό στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το λιμάνι που θα εξυπηρετήσει το εν λόγω πλάνο είναι αυτό της Θεσσαλονίκης.

    Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω ενός κάθετου συνδέσμου από το Δούναβη έως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περνώντας από τον ποταμό Μοράβα και τον Αξιό, παρακάμπτοντας έτσι την υπάρχουσα διαδρομή μέσω της Μεσογείου. Για να υλοποιηθεί, θα χρειαστεί η επέκταση συγκεκριμένων περασμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν με ευκολία τα μεγαλύτερα πλοία.

    Ωστόσο, η υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστεί να περάσει από μία σειρά συμφωνιών της Κίνας με την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Β. Μακεδονία και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέροντος.

    Ποια θα είναι τα οφέλη της διασύνδεσης;

    Αρχικά, τα Βαλκάνια και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα έχουν πρόσβαση στις εισαγωγές τους συντομότερα και φθηνότερα.

    Κυρίως όμως θα βοηθηθεί σημαντικά η εξαγωγική δύναμη των Βαλκανικών χωρών, καθώς το κανάλι θα τις δώσει άμεση πρόσβαση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και θα αποτελέσουν επιτέλους έναν από τους βασικούς προμηθευτές τους, κυριαρχικό ρόλο τον οποίο παίζει αυτή τη στιγμή η Κίνα, ακολουθούμενη από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία κ.α.

    Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» που ονειρεύεται η Κίνα, ήδη περιλαμβάνει μεταφορές από εδάφους, αέρος και θαλάσσιες, και η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων ποταμών δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω.

    Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι μέσω του καναλιού, ο χρόνος ταξιδιού θα είναι ταχύτερος κατά 3.5 ημέρες σε σχέση με τον υπάρχων μέσω του Ρότερνταμ.

    Τα οφέλη δε σταματούν μόνο στα οικονομικά και τα εμπορικά, αντιθέτως επεκτείνονται και στα περιβαλλοντικά, καθώς οι εκπομπές ζημιογόνων ουσιών για το περιβάλλον προφανώς και θα μειωθούν.

    Βόσπορος ή Θεσσαλονίκη;

    Αυτή τη στιγμή, τα πλοία με προορισμό τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης σταματούν στο λιμάνι του Πειραιά ή της Τεργέστης. Από εκεί τα εμπορεύματα εισέρχονται στην Ευρώπη με φορτηγό, τρένο ή αεροπλάνο. Οι υπάρχουσες επιλογές όμως είναι συγκριτικά ασύμφορες τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο σε σύγκριση με το υπό συζήτηση πλάνο.

    Δύο είναι οι επιλογές περασμάτων που εξετάζονται από την Κίνα. Ο Βόσπορος και η Θεσσαλονίκη.

    Η πρώτη επιλογή δίνει αμεσότερη πρόσβαση στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ενώ η δεύτερη στις χώρες των Βαλκανίων. Προχωρώντας με την επιλογή του Βοσπόρου θα χρειάζονται 1900 χιλιόμετρα για την άφιξη στο Βελιγράδι, ενώ μέσω της Θεσσαλονίκης θα χρειάζονται 1000 χιλιόμετρα.

    Δύο καταστάσεις θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο δηλαδή, αυτή της απόφασης της Κίνας για το ποιά περιοχή θα τη βοηθήσει περισσότερο να εκπληρώσει τις προσδοκίες της, και για το ποια επιλογή θα είναι λιγότερο χρονοβόρα και κοστοβόρα για τη δημιουργία του καναλιού διασύνδεσης.

    Όπως και να έχει, και οι δύο επιλογές αποτελούν εξαιρετικές λύσεις επίσπευσης του ταξιδιού και ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.

    Πηγή: Greek Reporter

     
    Σχετικά με τον αρθογράφο
     
     



    error: Content is protected !!