• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Θαλάσσιες Μεταφορές

    Πώς μία περίοδος κρίσης μπορεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία βελτίωσης των πελατειακών σχέσεων

    Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη και πολυδιάστατη κρίση. Οι επιπτώσεις, εκτός από την υγεία και την οικονομία, φαίνεται να έχουν επηρεάσει και τις σχέσεις των ανθρώπων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
     
    Αν αποδεχτούμε πως η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και στρέψουμε την εστίαση μας στα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη νέα πραγματικότητα τότε μπορούμε να εξελίξουμε τον τρόπο που τη διαχειριζόμαστε και την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε.
     
    Είναι η ευκαιρία για μία μικρή παύση, για παρατήρηση, αναστοχασμό και ένα μάθημα για το μέλλον. Είναι η ευκαιρία να είμαστε πιο έξυπνοι με τα συναισθήματα χρησιμοποιώντας αυτό που αισθανόμαστε σαν μία βάση δεδομένων, που θα μας βοηθήσει να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά προς όφελος δικό μας αλλά και των πελατών μας.
     
    Προκειμένου να βελτιώσουμε την πελατειακή μας σχέση το σημαντικότερο πρώτο βήμα είναι να βρούμε το σημείο ισορροπίας μας, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική μας νοημοσύνη η οποία συνίσταται από συγκεκριμένες δεξιότητες μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω:
     
    • Αυτοέλεγχος & Αυτογνωσία
     
    Πώς μπορώ να βελτιωθώ και να μετατρέψω ένα εμπόδιο σε ευκαιρία;
     
    Κάθε εμπόδιο είναι μία ευκαιρία να αναζητήσω τα λάθη, τις αδυναμίες μου και να τα διορθώσω κάνοντας μια επανεκκίνηση. Εξασκούμαι παρατηρώντας τον εαυτό μου και αποκτώντας επίγνωση της κατάστασης που βιώνω. Καλλιεργώ προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες όπως η υπομονή, η ικανότητα προσαρμογής, η συνεργασία, η επικοινωνία και η ενεργητική ακρόαση, δεξιότητες που θα ωφελήσουν τις διαπροσωπικές μου σχέσεις και την ποιότητα της επικοινωνίας με το περιβάλλον μου. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα αρνητικά συναισθήματα, παραμένοντας θετικός, ήρεμος και συγκεντρωμένος. Ελέγχω τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις μου όπως τον θυμό, τις φωνές και οποιαδήποτε αρνητική παρόρμηση που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην επικοινωνία.
     
    Αν αξιολογήσω τις αντιδράσεις μου σε δεδομένες χρονικές στιγμές θα παρατηρήσω πως, όταν τα συναισθήματα μου είναι θετικά, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητά μου αυξάνονται. Επικεντρώνομαι στη λύση και όχι στο πρόβλημα, αναζητώ τη βοήθεια των συναδέλφων μου, αν πιστεύω πως αυτό θα οδηγήσει στην εύρεση της βέλτιστης λύσης. Παραμένω αυθεντικός και επικοινωνώ αληθινά με τους άλλους, κατανοώντας οτιδήποτε διαφορετικό συμβαίνει γύρω μου, χωρίς να παρεκκλίνω από τις αξίες και τις αρχές μου.
     
    • Ενσυναίσθηση & Χτίσιμο εμπιστοσύνης / σχέσεων
     
    Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πελάτης πως θα βρίσκεσαι δίπλα του σε κάθε κρίσιμη στιγμή, θα ανταποκριθείς άμεσα στις ανάγκες του με εντιμότητα, σεβασμό, αποτελεσματικότητα και χωρίς κριτική. Ο πελάτης έχοντας πολλές επιλογές πρέπει να νιώσει πως εσύ είσαι ο άνθρωπος που προσθέτει αξία στην επιχείρησή του. Βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, επικοινωνείς με αμεσότητα και καλλιεργείς ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.
     
    Σε περιόδους κρίσης η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες θα επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους. Επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και κατανοώντας σε βάθος τα συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που κυριαρχούν καθορίζουν την αγοραστική διάθεση και επιλογή των πελατών. Η αποτελεσματική επικοινωνία πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τα λογικά και αντικειμενικά δεδομένα, όσο και μια αισιόδοξη ανατροφοδότηση από πλευράς μας, έτσι ώστε ο επίλογος της επικοινωνίας μας να αφήσει μια θετική αίσθηση. Επενδύουμε στο χτίσιμο προσωπικών δεσμών με τους πελάτες, εντοπίζουμε και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, αποστασιοποιούμαστε από το ατομικό συμφέρον, προβάλουμε την ομαδικότητα με ένα όραμα, ένα σκοπό και κοινή δράση.
     
    Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέρα με τη μέρα. Όλο αυτό που τώρα μοιάζει ανυπέρβλητο είναι μία πρόκληση την οποία όταν ξεπεράσουμε θα έχουμε κερδίσει σε όλα τα επίπεδα , τόσο επαγγελματικά όσο και ατομικά. Διανύουμε μία δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να διατηρήσουμε πάση θυσία αυτά για τα οποία δουλέψαμε με πάθος όλο το προηγούμενο διάστημα.
     
    Οι πελάτες εμπιστεύονται ένα brand αλλά πάντα αναζητούν έναν άνθρωπο πίσω από αυτό. Ο ευχαριστημένος πελάτης θα φέρει νέες γνωριμίες που μπορούν να εξελιχτούν σε πετυχημένες συνεργασίες.
     
    Σχετικά με τον αρθογράφο
     
     



    error: Content is protected !!