Τελωνειακές Μεταφορτώσεις: αλλαγές & προκλήσεις

About The Author

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με σκοπό τη στρατηγική συνένωση των κρατών της Ευρώπης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών σε κάθε χώρα-μέλος και, κατ’ επέκταση, στην Ευρώπη συνολικά.

Εκτός από τη νομισματική ένωση, την κοινή εξωτερική και αγροτική πολιτική, καθώς και τη διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών, η Ε.Ε. επιδιώκει και τη συνένωση των τελωνειακών συστημάτων των κρατών-μελών, καθώς και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση, αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο, μέσω του οποίου διακινούνται ετησίως περίπου 500.000-600.000 TEUs προς τις βαλκανικές χώρες και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της ενοποίησης, έγινε αρχικά μια προσπάθεια εναρμόνισης της διαδικασίας μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (T2L/T2LF). Καθιερώθηκε ένα κοινό έγγραφο μέσω του συστήματος POuS, αντικαθιστώντας την παλαιότερη πρακτική, όπου κάθε χώρα εξέδιδε το δικό της τελωνειακό παραστατικό.

Η ενοποίηση συνεχίζεται με την αναβάθμιση του τελωνειακού εργασιακού περιβάλλοντος στο NCTS-5 (New Computerized Transit System-5), αντικαθιστώντας σταδιακά την προηγούμενη πλατφόρμα. Ακολουθούν οι υπόλοιπες τελωνειακές διαδικασίες, όπως η εισαγωγή και η εξαγωγή, με τη μετάβαση να ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του 2027.

Ωστόσο, κατά την εφαρμογή της νέας πολιτικής της Ε.Ε. για τη συνένωση των τελωνειακών συστημάτων, προκύπτουν ορισμένα τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διασύνδεση των λογισμικών που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα.

Παραδείγματα τεχνικών προκλήσεων:

  • Το νέο σύστημα αδυνατεί να εντοπίσει τον EORI του αποστολέα/παραλήπτη εάν ο ταχυδρομικός κώδικας δεν έχει δηλωθεί στο σύστημα.
  • Απαιτείται επανακωδικοποίηση ώστε να εμφανίζεται ο κωδικός του τελωνείου διέλευσης, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωτικός.
  • Αν και υπάρχει η επιλογή επισύναψης συνοδευτικών εγγράφων, αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, με αποτέλεσμα η επισύναψη να γίνεται ακόμα μέσω του παλιού συστήματος.
  • Η διαδικασία απόκτησης MRN (Movement Reference Number), η οποία μέχρι τώρα ολοκληρωνόταν αυτόματα μέσα σε 1 λεπτό μετά την υποβολή του LRN (Local Reference Number), πλέον απαιτεί έγκριση από το τελωνείο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του επόπτη.
  • Για φορτία που απαιτούν πιστοποιητικά CED/CHEDD, απαιτείται προαναγγελία με MRN τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την αναχώρηση του φορτίου προς τις αρμόδιες γεωπονικές υπηρεσίες. Ωστόσο, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα συγχρονισμού στην απόκτηση MRN-CED.

Παρά τις δυσκολίες, το NCTS-5 αναμένεται να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς θα είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη, πιο σύγχρονο, ασφαλές και θα διασυνδέει απευθείας τις απαραίτητες πληροφορίες με τους ενδιαφερόμενους.

Προς το παρόν, βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια εφαρμογής του συστήματος, με τα τεχνικά τμήματα του Υπουργείου να εργάζονται στις απαραίτητες βελτιώσεις. Στο μέλλον, ενδέχεται να καταστεί δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών και εγγράφων από τους παραλήπτες των εμπορευμάτων μέσω ειδικών κωδικών πρόσβασης.

Εφόσον υλοποιηθούν οι απαιτούμενες βελτιώσεις, το νέο σύστημα θα επιτρέψει στους παραλήπτες να έχουν άμεση πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις.