• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Αποθήκευση Εφοδιαστική Αλυσίδα

    Το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μετά covid εποχή; Το νέο φυσιολογικό

    Κλείσιμο συνόρων, μειώσεις προσωπικού, εξάντληση αποθεμάτων , έλλειψη πρώτων υλών, απροσδόκητες άνοδοι ζήτησης προϊόντων και αιφνίδιοι περιορισμοί κατά την μεταφορά…

    Ο κλάδος των logistics αντιμετώπισε την πρόκληση να επιτύχει επαρκή εφοδιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε σε διαταραχές στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, η βιομηχανία των logistics κλήθηκε να αντιμετωπίσει πληθώρα περιορισμών στις οδικές, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

    Η κρίση covid πλέον έχει αναδιαμορφώσει πλήρως το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας και έφερε νέες προκλήσεις. Μερικά σημαντικά σημεία παρατίθενται στη συνέχεια.

    Ηλεκτρονικό εμπόριο

    Κατά τη διάρκεια της επιδημίας και των σοβαρών απαγορεύσεων, παρατηρήθηκε παγκοσμίως μια ιστορική άνοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό είναι αναμφίβολα ο πιο ιδιαίτερος και θετικός αντίκτυπος της πανδημίας στα logistics.

    Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ήρθε για να παραμείνει, επιβάλλοντας τον επανασχεδιασμό του δικτύου της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αναθεώρηση των διαδικασιών αποθήκευσης και μεταφοράς.

    Πρόσβαση στο απόθεμα

    Πολλοί πελάτες logistics αποφάσισαν να μεταφέρουν το απόθεμά τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ζήτηση βελτιώνοντας παράλληλα την προσβασιμότητα. Το ξέσπασμα της πανδημίας κατέστησε σαφές ότι το να μην υπάρχει απόθεμα είναι τόσο ζημιογόνο, όσο το να διατηρείται το απόθεμα σε λάθος σημείο.

    Η χρήση πολλών αποθηκών σε διάφορες τοποθεσίες με παράδοση των εμπορευμάτων στον πελάτη από την πλησιέστερη αποθήκη είναι πιο γρήγορη λύση αλλά και οικονομικά πιο αποδοτική.

    Ιχνηλασιμότητα

    Η κρίση Covid βοήθησε να αναγνωριστούν ορισμένες από τις ελλείψεις που υπάρχουν στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι ελλείψεις και η ανεπάρκεια των προμηθειών υποδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και των αποθεμάτων των προμηθευτών σε πραγματικό χρόνο.

    Συνδυασμένες μεταφορές

    Η ανασυγκρότηση των στρατηγικών μεταφοράς λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση covid ήταν ζωτικής σημασίας.

    Με την πανδημία να οδηγεί σε ξέφρενη αύξηση του κόστους μεταφοράς μέσω θαλάσσιων και αεροπορικών οδών, η επιλογή συνδυασμένων μεταφορών ήταν η απάντηση για ένα οικονομικά αποδοτικό αποτέλεσμα.

    Η μεταφορά φορτίου μέσω διαφόρων μέσων (αεροπορικό, θαλάσσιο, σιδηροδρομικό ή οδικό), παρέχοντας ταυτόχρονα ιχνηλασιμότητα της διαδικασίας από την αρχή ως το τέλος μέσω εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων αποτέλεσε μια πρόκληση, καθώς ο όγκος αυτού του τύπου μεταφοράς αυξήθηκε σημαντικά.

    Απομακρυσμένη εργασία και κοινωνική απόσταση

    Οι περισσότερες από τις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν ενδείκνυνται για εκτέλεση από απόσταση. Η πανδημία ωστόσο διεύρυνε σημαντικά την ανάγκη της εξ αποστάσεως εργασίας, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες logistics.

    Χρήση νέων υποδομών, εφαρμογή νέων λογισμικών, ενεργοποίηση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων και περαιτέρω διαρθρωτικές ρυθμίσεις που θα είναι κρίσιμες για την επιτυχία των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μέρος του “νέου φυσιολογικού”.

    Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρόλο που η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι το πρωταρχικό τους μέλημα, η ματιά στο μέλλον και ο σχεδιασμός νέων στρατηγικών για την περίοδο μετά την κρίση θα πρέπει επίσης να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

     
    Σχετικά με τον αρθρογράφο
     
     



    error: Content is protected !!