• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Θαλάσσιες Μεταφορές

    Επιδράσεις του Covid-19 στην αγορά Ασίας – Ευρώπης στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων

    Οι προσπάθειες για την επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού (COVID-19) σε όλο τον πλανήτη έχει διαταράξει τα συνηθισμένα εμπορικά πρότυπα, με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων να επηρεάζεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας καθυστερήσεις και συνεισφέροντας στην αύξηση της τιμής των ναύλων από την Ασία.
     
    Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά για να εξετάσουμε πώς περιήλθαμε στην κατάσταση όπου η παραπάνω πρόταση είναι δυστυχώς αληθής.
     
    Η Κίνα ήταν το επίκεντρο της πανδημίας Covid-19 τους πρώτους 3 μήνες του 2020 και άμεσα επέβαλε καθολικό κλείσιμο της χώρας για να περιορίσει τον ιό. Αυτό είχε δραματική επίδραση στην Κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, αλλά ήταν απόλυτα αποτελεσματικό στο γρήγορο περιορισμό του ιού. Τον Απρίλιο σημειώθηκε ότι τα μίλια φορτίου είχαν ανακάμψει και άρχισαν να ακολουθούν τα πρότυπα της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο η ζήτηση άρχισε να μειώνεται πολύ σύντομα, καθώς το Μάιο, η ένταση της αγοράς της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποδυναμώθηκε ξανά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς η Δύση αισθάνθηκε αργότερα την επίδραση του ιού, και η ζήτηση ελαχιστοποιήθηκε λόγω των καθολικών lockdowns.
     
    Στην Ευρώπη, οι χώρες αρχίζουν να επανακάμπτουν από τα lockdowns λαμβάνοντας μέτρα για την ασφαλή παραλαβή εμπορευμάτων και τα λιμάνια σιγά σιγά επανέρχονται. Τα πράγματα πήραν μια θετική τροχιά στις αρχές του Ιουνίου και η ζήτηση για χώρο στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε ταυτόχρονα με το άνοιγμα των οικονομιών μετά τα αυστηρά μέτρα.
     
    Και ερχόμαστε στο παρόν, όπου ο όγκος του φορτίου που εισάγεται από τις χώρες της Άπω Ανατολής έχει οδηγήσει σε έλλειψη χώρου στα πλοία και οι τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ. Η αγορά της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν έτοιμη για αυτό το ξέσπασμα εξαγωγής από τις χώρες της Άπω Ανατολής και η έλλειψη εξοπλισμού (εμπορευματοκιβωτίων) εξαπλώνεται σε όλο το φάσμα της διαδρομής Κίνα – Ευρώπη.
     
    Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του ναύλου από την Ευρώπη στην Ασία έχουν πολύ μικρή αύξηση, που σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές γραμμές έχουν μεγάλη δυσκολία στο να επιστρέψουν κενά εμπορευματοκιβώτια στην Ασία.
     
    Σε αυτό το σημείο είναι άξιο αναφοράς ότι η επίσημη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο του 2020 ήταν αυξημένη κατά 5.6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 και το ΑΕΠ της Κίνας προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένο κατά 1% το 2020. Μπορεί να μη φαίνεται ως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, αλλά ας αναλογιστούμε ότι παγκοσμίως προβλέπεται ύφεση κατά 4.9% για το 2020. Ρίχνοντας μια ματιά ακόμη πιο μακριά, η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας προβλέπεται να είναι 8.2% το 2021, ενώ το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 5.4%. (Πηγή : imf.org)
     
    Και το ερώτημα είναι, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στην αγορά Άπω Ανατολής – Ευρώπης όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων;
     
    Οι τιμές δείχνουν βιώσιμες σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή και δε δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τουλάχιστον 3 μήνες μπροστά μας από βιώσιμες και αυξανόμενες υψηλές τιμές στα ναύλα, δυσκολία εύρεσης χώρου στα πλοία και έλλειψη εξοπλισμού για τα δρομολόγια Άπω Ανατολής – Ευρώπης.
     
    Άρα το μόνο που ένας εισαγωγέας από την αγορά της Ασίας έχει να κάνει είναι να προχωρήσει σε κρατήσεις εκ των προτέρων και να αφήσει τα υπόλοιπα σε εμάς!
     
    Σχετικά με τον αρθογράφο
     
     



    error: Content is protected !!