• Ελληνικά
  • English
  • македонски јазик
  • Српски језик
  •   

    Θαλάσσιες Μεταφορές Υπερμεγέθη Φορτία

    Φόρτωση και πρόσδεση σε flatrack container

    Ο σχεδιασμός των εμπορευματοκιβωτίων flatrack επιτρέπει τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων και εκείνων που είναι υπερβολικού πλάτους ή/και υπερβολικού ύψους.

    Τα 40-ποδα flatrack με βαριά χαλύβδινη βάση μπορούν να μεταφέρουν έως και 45 μετρικούς τόνους φορτίου.

    Διατίθενται σε δύο μεγέθη: 20΄ και 40 ′ ποδιών μήκος. Οι παρακάτω εικόνες αποτελούν παραδείγματα flatrack container.

    Οι οδηγίες που ακολουθούν ορίζουν πώς πρέπει να φορτώνονται, στοιβάζονται και ασφαλίζονται τα φορτία στα flatrack, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους με πλοίο.

    Τοποθέτηση εμπορεύματος
    Το φορτίο θα πρέπει να φορτωθεί πάνω στο flatrack με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη κατανομή βάρους, τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος, έτσι ώστε το κέντρο βάρους να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του flatrack.

    Κατανομή βάρους
    Η αντοχή του flatrack βρίσκεται στις δύο κάτω ράγες. Ως εκ τούτου, το φορτίο πρέπει είτε να τις ακουμπά, είτε το βάρος του να μεταφέρεται σε αυτές χρησιμοποιώντας ξυλεία στοιβασίας. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο μπορεί να επιτευχθεί, μόνο όταν το φορτίο απλώνεται σε όλο το μήκος των κάτω ραγών του flatrack. Δεν επιτρέπεται τo βάρος του φορτίου να τοποθετηθεί αποκλειστικά στο ξύλινο πάτωμα του flatrack. Πρέπει να τοποθετηθεί με το κέντρο βάρους του στη μέση του flatrack, κατά μήκος και κατά πλάτος. Οι ειδικές απαιτήσεις και περιορισμοί ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον μεταφορέα.

    Αντιολισθητικό υλικό
    Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή μετάλλου με μέταλλο. Ξυλεία στοιβασίας ή παρόμοια αντιολισθητικά υλικά, όπως το καουτσούκ, πρέπει να τοποθετούνται ανάμεσα στις μεταλλικές επιφάνειες του φορτίου και στις μεταλλικές ράγες του flatrack. Η χρήση αντιολισθητικού υλικού υψηλής τριβής μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων προσδέσεων.

    Προσδέσεις
    Γενικά, όλο το φορτίο πρέπει να ασφαλίζεται χρησιμοποιώντας υλικά κατάλληλα για το μέγεθος, την κατασκευή και το βάρος του. Τα ακόλουθα σημεία πρέπει να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή:

    • Οι ιμάντες πρόσδεσης χρειάζονται προστασία (συνήθως από καουτσούκ), όταν έρχονται σε επαφή με αιχμηρές γωνίες και επιφάνειες.
    • Διαφορετικά υλικά πρόσδεσης, όπως σύρματα, αλυσίδες, νάιλον ιμάντες, δεν πρέπει να αναμιγνύονται στο ίδιο φορτίο, τουλάχιστον όχι στην ίδια κατεύθυνση πρόσδεσης, για λόγους ασφαλείας. Διαφορετικά υλικά έχουν διαφορετική ελαστικότητα και δημιουργούν άνισες δυνάμεις πρόσδεσης.
    • Οι εντατήρες και τα κλειδιά πρόσδεσης πρέπει να είναι ασφαλισμένα, έτσι ώστε να μην χαλαρώνουν και μετατοπίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
    • Η ισχύς ενός συστήματος πρόσδεσης υποδηλώνεται με διαφορετικούς όρους όπως αντοχή θραύσης (BS), ικανότητα πρόσδεσης (LC) ή μέγιστο φορτίο ασφάλισης (MSL). Για αλυσίδες και ιμάντες πρόσδεσης, το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο θεωρείται ότι είναι το 50% της αντοχής θραύσης.

    Οι μεταφορείς διατηρούν το δικαίωμα να επιθεωρήσουν τα flatrack πριν από τη φόρτωση και να αρνηθούν την μεταφορά σε περίπτωση που η φόρτωση ή/και η πρόσδεση τους δεν πληρούν τις απαιτήσεις της SOLAS ή δεν θεωρούνται ασφαλείς. Για το λόγο αυτό, ως κανόνα, ένας αναγνωρισμένος επιθεωρητής φορτίου θα πρέπει να επιλαμβάνεται της φόρτωσης όπου και θα δίνει επαγγελματικές οδηγίες στοιβασίας κι ασφάλισης και θα εκδίδει το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

     
    Σχετικά με τον αρθρογράφο
     
     



    error: Content is protected !!