Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα

Στις 29/09/2020 εκδόθηκε από την ΑΑΔΕ η οδηγία γιά την εφαρμογή της Βεβαίωσης Τελωνειακού Χαρακτήρα (ΒΤΧ), με περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο ICISnet από 29/09/2020-29/10/2020, και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας την 30/10/2020.

Ας δούμε τι ειναι η ΒΤX.

Είναι σημείο αναφοράς στο καθεστώς των Ελευθέρων Ζωνών (ΕΖ) και σκοπός της είναι η διάκριση και πιστοποίηση των εμπορευμάτων κατά την έξοδό τους από την ΕΖ σε ενωσιακά και μη ενωσιακά εμπορεύματα, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο της καταβολής ή μη καταβολής ΦΠΑ.

Η βεβαίωση εκδίδεται για όλα τα εμπορεύματα (ενωσιακά ή μη) ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς τους και ανεξάρτητα από τον προορισμό τους, (εισαγωγές – εξαγωγές – διαμετακόμιση – κοινοτική απελευθέρωση). Υπεύθυνος για την σχετική έκδοση είναι ο φορέας διαχείρισης της ΕΖ.

Η έκδοση ΒΤΧ δεν αντικαθιστά κάποια τελωνιακή διαδικασία αλλά εφαρμόζεται επιπροσθέτως.

Σε πειραματικές αποστολές που έγιναν διαπιστώθηκαν κενά στη διαδικασία, όπως η αδυναμία οριστικοποίησης κ.α, γι’αυτό και αναμένεται μια εύλογη χρονική παράταση μέχρις ότου ρυθμιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.

Ο Όμιλος Κοσμάτος παρακολουθεί τις ενημερωτικές ημερίδες και συμμετέχει μέσω του εσωτερικού εκτελωνιστή του, Ανέστη Ιωαννίδη στην ομάδα χρηστών που ανατροφοδοτεί τον ΟΛΘ και συμβάλει στην ρύθμιση της διαδικασίας.